Η ανέγερση του νέου μας ιερού Ναού

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Αλίμου, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες με γνώμονα το συμφέρον των ενοριτών, του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα, αποφάσισε την κατασκευή του νέου ιερού Ναού.

Η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί εντός του χαρακτηρισμένου από δεκαετίες οικοπέδου ως χώρου για την ανέγερση Εκκλησίας και κατοχυρωμένου με τίτλο ιδιοκτησίας, λαμβάνοντας την έγκριση από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, στην οποία υπαγόμαστε.

Οι νόμιμες Άδειες που απαιτούνται για το έργο δόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αλίμου και την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι για την απόφαση αυτή;

Οι κάτοικοι της Ενορίας γνωρίζουν τις τεράστιες αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην περιοχή. Γύρω από τον μικρό ιερό μας Ναό χτίστηκαν πανύψηλες πολυκατοικίες, οι οποίες τον «έπνιξαν». Παράλληλα σε ολόκληρη την Ενορία κατασκευάζονται συνεχώς καινούργιες πολυώροφες οικοδομές, που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό  διαμερισμάτων.

Κατόπιν αυτών, εύκολα αντιλαμβάνεται κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι η νέα αυτή πραγματικότητα οδηγεί σε αλματώδη αύξηση του πληθυσμού. Αποτέλεσμα; Το μικρό, γραφικό εκκλησάκι, με το οποίο όλοι, αναμφίβολα, είμαστε συναισθηματικά δεμένοι, να αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές. Οι πιστοί μας δυσκολεύονται να εκκλησιαστούν, ειδικά τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές. Στέκονται έξω από τον μικρό Ναό. Τον χειμώνα κρυώνουν και βρέχονται. Το καλοκαίρι καίγονται από τον ήλιο. Γι’ αυτό, όσοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα, πηγαίνουν να εκκλησιαστούν σε άλλους Ναούς.

Επίσης, η Ενορία μας δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Όλες, όμως, οι δραστηριότητές μας, εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων χώρων, θα μπορούσαμε να πούμε πως υπολειτουργούν. Το Συσσίτιό μας, στο οποίο καθημερινά σιτίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι αδελφοί μας, τα Κατηχητικά μας Σχολεία, που διδάσκουν στα παιδιά μας την αγάπη στον Χριστό και στον συνάνθρωπο, η Σχολή της Αγιογραφίας, η Σχολή Γονέων, η Ενοριακή Ποδοσφαιρική μας Ομάδα, όλα βρίσκονται διάσπαρτα και αποκομμένα από την πηγή τους που είναι ο ιερός Ναός. Ας σκεφτούμε, πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το ενοριακό μας έργο, αν είχαμε ένα μεγαλύτερο Ναό με τις αναγκαίες υποδομές.

Όσον αφορά στους κοινόχρηστους χώρους γύρω από το οικόπεδο του Ναού καθώς και για την παιδική χαρά, η οποία βρίσκεται επί της οδού Νίκης και επί της οδού Ανδρούτσου, η κατασκευή του νέου Ναού δεν θα τους επηρεάσει. Απεναντίας ο σκοπός είναι η αναβάθμιση ακόμα περισσότερο του περιβάλλοντος χώρου. Το να παίζουν τα παιδιά μέσα σε ένα όμορφο και ασφαλές πάρκο, με δέντρα και πράσινο, κάτω από τη σκέπη ενός Ναού, είναι για όλους ευλογία.

 

Η ανέγερση ενός Ναού αποτελεί έργο θεάρεστο.

Χτίζοντας ένα Ναό, είναι σαν να κατασκευάζουμε μία γέφυρα για να ανεβαίνουν οι άνθρωποι από τη γη στον Ουρανό.

Χτίζοντας ένα Ναό, γινόμαστε κτίτορες και μας μνημονεύουν όσοι θα έρθουν μετά από εμάς. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως στις περισσότερες ιερές Ακολουθίες ακούγεται η δέηση προς τον Θεό: «Ἔτι δεόμεθα ὑπέρ τῶν μακαρίων καὶ ἀοιδίμων κτιτόρων τῆς ἁγίας Ἐκκλησίας ταύτης». 

Είμαστε βέβαιοι πως ο Πανάγαθος Θεός, με τις πρεσβείες των τριών μεγάλων μας Αγίων, Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυαμτουργού και προστάτου των ναυτικών, Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου και Αναστασίου του Πέρσου του οσιομάρτυρος, θα μας αξιώσει να φέρουμε σε αίσιο πέρας το σπουδαίο αυτό έργο για την Εκκλησία μας, την πόλη μας, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

 

Σύσταση Ερανικής Επιτροπής

Με την υπ’ αριθμ. 263/25-9-2023 απόφαση του Μητροπολιτικού  Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, εγκρίθηκε η σύσταση της Ερανικής Επιτροπής Ανεγέρσεως του νέου ιερού Ναού και το άνοιγμα του Τραπεζικού Λογαριασμού για τον σκοπό αυτό.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν τον σκοπό μας, μπορούν να καταθέσουν όποιο ποσό κρίνουν (μικρό ή μεγάλο) στον υπ’ αριθμ. Λογαριασμό της Τραπέζης Πειραιώς:

GR90 0172 0280 0050 2811 0830 483 (κλικ για αντιγραφή)

Το καταθετήριο της Τραπέζης αποτελεί και την απόδειξη για φορολογική χρήση. Όποιος επιθυμεί, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και απόδειξης από το μπλοκ Δωρεών του ιερού Ναού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 2109802260 και 6938308943.

 

Διαβάστε περισσότερα και στο σχετικό φυλλάδιο.