Μπορώ να κοινωνήσω το βράδυ της Αναστάσεως

Μπορώ να κοινωνήσω το βράδυ της Αναστάσεως,

έστω κι αν δεν έχω εξομολογηθεί;

 

Πολλοί αδελφοί μας με καλή πρόθεση μεν, αλλά ακολουθώντας λανθασμένες συμβουλές ή ακόμα και παρερμηνεύοντας τον Κατηχητικό Λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που ακούμε στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, θεωρούν ότι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ μπορούν να μεταλάβουν Σώμα και Αίμα Κυρίου, χωρίς να εξομολογηθούν, λαμβάνοντας την ευλογιά του Πνευματικού.

Επί του θέματος ρωτήθηκε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Προσκυνήματος των Ποιμένων (Βηθλεέμ Ιουδαίας), π. Ιγνάτιος Καζάκος απάντησε τα εξής: «Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, να είστε καλά πάντοτε, ο Θεός να σας ευλογεί και χαριτώνει. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό και Άγιο Πάσχα Χριστού. Στο ερώτημά σας θα απαντήσω όπως θα απαντούσε ο μακαριστός Γέροντας Σεραφείμ, ο πνευματικός της Λαύρας του Αγίου Σάββα, Ερήμου της Ιουδαίας. Τι θα σας έλεγε λοιπόν; ”Πολύ καλά παιδί μου, πιστεύεις, όπως λες, στο Θεό. Προσεύχεσαι, εκκλησιάζεσαι, αλλά ακόμα δεν έχεις βάλει αρχή; Δεν έχεις βάλει κανόνα στη ζωή σου; Γιατί; Πότε περιμένεις; Μετά θάνατον; Εκεί που δεν υπάρχει μετάνοια; Γιατί αναβάλλεις; Και γιατί, όπως λες, έχεις καιρό να εξομολογηθείς; Τι σε εμποδίζει; Ξέρουμε καλά ότι η εξομολόγηση είναι το μυστήριο εκείνο που μας καθαρίζει ψυχικά και που μας συμφιλιώνει με τον Θεό. Η αμαρτία μας χωρίζει από τον Θεό, έστω και αν κάνουμε εκατό σταυρούς την ημέρα. Η εξομολόγηση, μας τα φτιάχνει και πάλι με τον Θεό. Αν έχουμε πράξεις κακές, αμαρτίες που μας χωρίζουν και μας αφορίζουν, μας απομακρύνουν από τον  Θεό, πως θα πάμε να ανοίξουμε το στόμα μας και να δεχθούμε το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας; Και ρωτάς: ‘Μπορώ να κοινωνήσω, το Μέγα Σάββατο, έστω και αν δεν είμαι έτοιμος και δεν έχω εξομολογηθεί για καιρό;’. Μα αυτό είναι άτοπο και λανθασμένο σαν ερώτηση και σκέψη. Γιατί; Διότι παιδί μου, έχει καμιά ‘μαγική ιδιότητα’ η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, να σβήνει αμαρτίες και να καθαρίζει τον άνθρωπο; Σε τι θα σε ωφελήσει η Θεία Κοινωνία αν είσαι γεμάτος λάθη και πάθη ανεξομολόγητα; Νομίζεις ότι θα σε αγιάσει; Θα ευλογηθείς τάχα; Φωτιά θα βάλεις μέσα σου λέγει ο απόστολος των εθνών Παύλος. Φωτιά και αρρώστια! Ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι είναι ανάγκη να προστρέχουμε στους Πνευματικούς για εξομολόγηση. Ο εξομολόγος είναι όργανο της Χάριτος του Θεού, είναι υπηρέτης και οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού. Καλύτερα εξομολόγηση χωρίς Θεία Κοινωνία, λόγω θανάσιμων αμαρτημάτων, παρά Θεία Κοινωνία χωρίς Εξομολόγηση και χωρίς προετοιμασία ψυχική. Αν δεν έχουμε ευλογία από τον πνευματικό, δεν πάμε για Θεία Κοινωνία. Βεβαίως μεταβαίνουμε στην Εκκλησία, αλλά απέχουμε από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όταν θα έχουμε την ευχή και την ευλογία του εξομολόγου, τότε μάλιστα και θα κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κινείται και φέρεται ο σωστός και ευσυνείδητος καλός Χριστιανός Ορθόδοξος, ο οποίος δεν κάνει ποτέ του κεφαλιού του, δηλαδή όπως αυτός θέλει ή όπως άκουσε από δω κι από ‘κει. Σε όλα απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και ταπείνωση. Να ρωτάμε και να μαθαίνουμε, να μελετάμε και να ζητάμε οδηγίες και συμβουλές από τους ιερείς και Πνευματικούς, και να ακολουθούμε με υπακοή και σεβασμό τα Άγια Μυστήρια της Αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεώς μας’’.

Επειδή, λοιπόν, είχα τη μεγάλη ευλογία να ζήσω 8 – 9 χρόνια δίπλα στον ταπεινό άγιο αυτόν Γέροντα της ερήμου, τον π. Σεραφείμ, κάπως έτσι θα σας απαντούσε στο λογισμό και ερώτημά σας. Εξάλλου έχουν ήδη γραφεί τόσα πολλά από τους αγίους και θεοφόρους Πατέρες για το κοσμοσωτήριο Μυστήριο της Μετάνοιας – Εξομολογήσεως, που αν κανείς ανατρέξει και διαβάσει, θα δει ότι όλα είναι ξεκάθαρα, σαφή και χωρίς αμφιβολία καμία!

Να ευχόμαστε να μας χαρίζει ο Πανάγαθος Θεός, διάκριση και φωτισμό, διότι είμαστε μέσα στην άγνοια, ενώ δίπλα μας είναι οι γάργαρες πηγές, το γάργαρο νερό για να δροσιστεί η ψυχή μας και να φωτιστεί η διάνοιά μας. Αμήν!».