H Νηστεία των Social Media

Σε λίγες μέρες, ανοίγει η αυλαία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το στάδιο των αρετών μάς περιμένει να αγωνιστούμε με φρόνημα γενναίο, με αποφασιστικότητα και με λεβεντιά. Μιζέρια και δυσφορία δεν ταιριάζουν στους Χριστιανούς.

Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι η πιο κατανυκτική περίοδος όλου του εκκλησιαστικού έτους. Η Εκκλησία μας μάς καλεί σε πνευματική εγρήγορση και αληθινή νηστεία, που είναι η αποχή από τις αμαρτίες και τις αστοχίες μας. Καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον Παράδεισο στα πρόσωπα των αδελφών μας και να συμπορευθούμε με αγάπη και διάθεση διακονίας και προσφοράς. Ο αγώνας μας θα έχει νόημα αν λειάνουμε τις γωνίες του (κακού) εαυτού μας, εάν γίνουμε λιγότερο παράξενοι, αρνητικοί, μίζεροι και φίλαυτοι. Η προσπάθειά μας θα είναι ευλογημένη από τον Θεό εάν έχουμε ταπεινό φρόνημα, εάν νηστέψουμε από την κακία, τον φθόνο, τη ζήλεια και εάν αγαπήσουμε αληθινά και θυσιαστικά τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό και επίκαιρο. Ας δούμε την περίοδο αυτή σαν μια ευκαιρία να περιορίσουμε τα περιττά. Ας νηστέψουμε από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και όλα εκείνα που δεν μας ωφελούν, αλλά και μας αποπροσανατολίζουν από την πνευματική ζωή. Όλοι μας χαραμίζουμε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Και ας μην κρυβόμαστε και ας μην γελιόμαστε, τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με ανούσια ή και με ανόητα θέματα και θεάματα. Ακόμα και εάν μερικά από αυτά φαίνονται “πνευματικά”.

Είναι προτιμότερο να είμαστε προσευχόμενοι και στη σιωπή, από το να χαραμίζουμε τις πολύτιμες ώρες μας ανταλλάσσοντας φωτογραφίες και καρδούλες στην έρημο του διαδικτύου.

Μου έλεγε η κόρη μου που είναι έφηβη δεκαέξι ετών, πως το κινητό έγινε προέκταση του χεριού μας και της απάντησα, ναι αλλά και σκάλωμα του μυαλού μας.

Η νέα τάση της επικοινωνίας επιτάσσει από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός να ανταλλάσσονται φωτογραφίες με λουλούδια, κεράκια, αγγελάκια, καρδούλες κ.α.

Υπάρχει και η πνευματική εκδοχή όλων αυτών με φωτογραφίες που δείχνουν τον Χριστό να δακρύζει, την Παναγία σε ρομαντικές στάσεις και άλλες πολλές τρυφερότητες και ρομαντσάδες.

Δυστυχώς, κάποιοι αδελφοί μας κληρικοί, που είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, προβάλλουν αυτές τις εικόνες και έτσι προωθούν τη “διαδικτυακή πνευματικότητα”.

Μη λησμονούμε πως όλα τα social media έχουν τρομερή απήχηση γιατί προωθούν, έστω και έμμεσα, τον εγωκεντρισμό που είναι καλυμμένος στη διάθεση επικοινωνίας. Οι ιστορίες στο instangam, οι selfies σε όλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τα likes, ενισχύουν την εικόνα των χρηστών και την αυτοεκτίμησή τους. Όμως η αλήθεια είναι πως, όποιος είναι διάσημος σε όλα αυτά, είναι σαν να είναι πλούσιος στη “Μonopoly”!

Το Τριώδιο ανοίγει με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου και μας προτρέπει η Εκκλησία μας να πορευτούμε στο στάδιο των αρετών με ταπείνωση και αυτομεμψία και να αποφύγουμε τον εγωισμό και την αυτοπροβολή. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα της Τεσσαρακοστής. Το δώρο αυτό που μας κάνει ο Κύριός μας, για να γίνουμε πιο σοβαροί στη ζωή μας, πιο αληθινοί στις σχέσεις μας, πιο ουσιαστικοί στην πνευματική μας πορεία. Ας αντικαταστήσουμε τις ατελείωτες ώρες που είμαστε μπροστά σε μια οθόνη με το Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, το κομποσχοίνι.

Και αν πολλοί αδελφοί μας τη διαδικασία της παρουσίας τους στα κοινωνικά δίκτυα τη βλέπουν σαν ψυχοθεραπεία, ας τονίσουμε πως η προσευχή και η αληθινή σχέση με τον Θεό και τους ανθρώπους βοηθάνε πολύ περισσότερο από όλα αυτά.

Ας περιορίσει ο καθένας μας ό,τι τον χωρίζει από την αγάπη του Θεού και ας θυμόμαστε πως ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι αυτός της προσευχής.

Καλόν αγώνα, αδελφοί μου, στο Στάδιο των αρετών. Καλή νηστεία στην αποχή των παθών. Αμήν!

π. Χρήστος Αιγίδης