Το νόημα της ζωής

Αλήθεια, όλο το νόημα της ζωής βρίσκεται στο να ζει ο νους και η καρδιά μας με τον Θεό· να γίνει ο Θεός η ζωή μας! Αυτό και μόνο, ο Ίδιος ζητά! Γι’ αυτό και δημιουργηθήκαμε, για να ζήσουμε τη ζωή Του!

Ο Χριστός πέρασε τα παθήματα γιατί τήρησε τις εντολές του Πατέρα Του και έτσι ήλθε σε σύγκρουση με τον κόσμο. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στον άνθρωπο που καλείται από τον Χριστό να ζήσει τη ζωή Του.

Για να βρεις τον σωστό δρόμο, είναι καλύτερο απ’ όλα να το ζητήσεις από τον Ίδιο τον Θεό στην προσευχή:

«Κύριε, Συ ο Ίδιος δίδαξε με τα πάντα. Δώσε μου τη χαρά της γνώσεως του θελήματός Σου και των οδών Σου. Δίδαξέ με να Σε αγαπώ αληθινά με όλο μου το είναι, όπως μας παρήγγειλες.

Οικοδόμησε τη ζωή μου έτσι, όπως Εσύ ο Ίδιος τη συνέλαβες στην προαιώνια Βουλή Σου. Ναι, ακόμη και για μένα, γιατί Εσύ κανέναν δεν ξέχασες και κανέναν δεν έπλασες για απώλεια. Εγώ με αφροσύνη εκδαπάνησα τις δυνάμεις που μου έδωσες.

Αλλά τώρα, στο τέλος της ζωής μου, διόρθωσέ τα όλα Εσύ ο Ίδιος και ο Ίδιος δίδαξέ με τα πάντα. Αλλά έτσι, ώστε πραγματικά το θέλημά Σου να πραγματοποιηθεί στη ζωή μου, είτε εγώ το καταλαβαίνω είτε δεν το καταλαβαίνω μέχρι καιρού.

Μην επιτρέπεις να πορευθώ σε ξένους δρόμους που οδηγούν στο σκοτάδι. Αλλά πριν παραδοθώ στον ύπνο του θανάτου, δώσε σ’ εμένα την ανάξια να δω το Φως Σου, ω Φως του κόσμου.

Ω, ο Θεός, ο Σωτήρας μου, το Φως του νου μου και το κραταίωμα της ψυχής μου! Ας σκηνώσει σε μένα η αγαθότητά Σου, για να παραμένω και εγώ αδιάλειπτα σε Σένα, φέροντας παντοτινά μέσα μου το Πνεύμα Σου το Άγιο! Ώστε να δώσει σε μένα να ομοιωθώ μαζί Σου, τον μόνο Κύριό μου, όπως ομοιώθηκαν μαζί Σου όλοι οι ανά τους αιώνες άγιοί Σου!

Ναι, Κύριε Ιησού Χριστέ, κατά την αμετάθετη Επαγγελία Σου, έλα μαζί με τον Πατέρα και το Πνεύμα το Άγιο και σκήνωσε μέσα μου!».

Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, Απόσπασμα επιστολής στην αδελφή του Μαρία, από το βιβλίο: «Γράμματα στη Ρωσία», Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ-Αγγλίας, 2009.