Αν δεν βρεις τον Χριστό σε αυτήν τη ζωή, δεν θα Τον βρεις στην άλλη

Προσπαθούμε κάθε στιγμή για το μέλλον μας. Αγωνιούμε για τη στιγμή που θα ζήσουμε. Χτίζουμε σπίτια, εργαζόμαστε, αποθηκεύουμε πράγματα, μεριμνούμε τόσο προσεκτικά για το μέλλον μας.

Μιλούμε για τον Θεό και Τον θέλουμε αρωγό για το μέλλον μας. Θέλουμε ένα Θεό που θα γεμίσει τις τσέπες μας, τις αποθήκες τροφίμων του σπιτιού μας, που θα εξασφαλίσει το αύριο των παιδιών μας. Και όλο ζητάμε. Και δεν χαιρόμαστε τη στιγμή που ζούμε που περνά στο παρελθόν μας.

Φτάνει πια τόσα θελήματα. Φτάνει πια τόση κρίση και άγχος. Όποιος θέλει μπορεί να ζήσει το τώρα, το σήμερα, τον Ίδιο τον Θεό και να χαρεί, να ειρηνεύσει και να μην ανησυχεί για το αύριο. Να εργάζεται πιο ήρεμα, να ζει πιο όμορφα και ειρηνικά. Να ψάχνει για δουλειά με εμπιστοσύνη στον Θεό και με χαρά.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τη χαίρεσαι και να μην ποθείς να τη ζήσεις. Και ο Χριστός είναι ζωή, χαρά, ελπίδα που από αυτή τη στιγμή που σου μιλάω μπορείς να γευτείς. Αρκεί να ζήσεις Μυστηριακή ζωή, μέσα και έξω από την Εκκλησία Του. Αρκεί να προσευχηθείς περισσότερο από ό,τι σκέφτεσαι, λογαριάζεις και αγωνιάς και μιλάς και γράφεις. Ζήσε τον Χριστό περισσότερο από τις ανάγκες σου!

Δεν χρειάζονται τύποι και κανόνες και πιέσεις και στερήσεις. Χρειάζεται αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, αγάπη για τον εαυτό σου και πόθο ο Χριστός να σε ελευθερώσει από τα πάθη σου και τους λογισμούς τους.

Την ελευθερία σου θέλεις, πώς μπορείς να μην την αναζητάς ή να αγωνίζεσαι κατσουφιασμένος; Γονάτισε τώρα! Και σταμάτα τον κόσμο να τρέχει γύρω σου και εσύ μαζί του!

Ζήσε έξω από την τυπολατρία και τα κοινωνικά πρότυπα. Ζήσε με την ψυχή σου τον Χριστό που σε αναπαύει και Τον γνωρίζεις. Ζήσε ακατάπαυστα το γλυκό Του όνομα στα χείλη και στην καρδιά σου, ό,τι κάνεις. Μάθε να ζεις σαν αιώνιος που είσαι, με τη συνείδησή σου ταπεινή και καθαρή. Πήγαινε όσες φορές χρειαστεί στον πνευματικό σου. Και ζήσε τη στιγμή σαν να ήταν η τελευταία σου. Πες «καλημέρα», «σ’ αγαπώ», «σε συγχωρώ», «συγχώρεσέ με» και «χαίρε». Εργάσου με χαρά.

Τόλμησε ακόμη και εσύ που λες τόσα στους άλλους και δεν το πράττεις. Πράξη θέλει η ζωή, είναι πρόβα της αιώνιας ζωής αυτή η στιγμή για σένα και όχι μόνο για τους άλλους! Η ζωή δεν είναι μελλοντικά σχέδια και όνειρα απλησίαστα. Η ζωή είναι ονειρικές στιγμές κοντά στον Θεό, με δάκρυα μετανοίας και δευτερόλεπτα μελλοντικά, αιώνια! Αν μάθεις να ζεις, τότε θα μάθουν και οι άλλοι από εσένα, από τις πράξεις σου, από το χαμόγελό σου και τη σιωπή σου!

Ο Κύριος γνωρίζεται με την προσευχή, τη μετάνοια και τις πράξεις! Τόλμησε! Μόλις πέρασαν κάποια λεπτά πολύτιμα για εσένα και για εμένα.

† πατήρ Σεραφείμ Ρόουζ