Όχι πια κούφιες λέξεις!

Ακούω συχνά γύρω μου σε κρίσιμες περιστάσεις, οι άνθρωποι να εύχονται στους δικούς τους «δύναμη», «υπομονή», «θάρρος» και άλλα ωραία! Όμορφες ευχές… μα πώς ξαφνικά από αδύναμος θα γίνω δυνατός, από ανυπόμονος υπομονετικός και από δειλός θαρραλέος; Ωραίες οι λέξεις, αλλά κούφιες λέξεις! Δεν μου αρκούν, δεν μου προσφέρουν καμία μεταβολή μέσα μου, δεν αλλάζουν κάτι!

Υπάρχει όμως μια πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε και δύναμη και υπομονή και θάρρος και κάθε τι ωφέλιμο και καλό για την ψυχή μας. Και αυτή η πηγή είναι ο Χριστός! Αν δεν συνδεθούμε με τον Χριστό, όσες ευχές και να μας δώσουν οι άνθρωποι δεν πρόκειται να έχουμε καμία καλή αλλοίωση μέσα μας! Μόνο η Θεία Χάρη έρχεται σαν αεράκι μέσα μας και μας ανασυντάσσει, μας ανασυγκροτεί και ελευθερώνει την ψυχή μας από κάθε βάρος και κάθε σκοτασμό! Άλλωστε τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό; Έρμαιο των παθών, των συναισθημάτων και των αδυναμιών του! Ένα ακυβέρνητο καράβι που θαλασσοδέρνεται!

Αν όμως ρίξουμε άγκυρα στο λιμάνι του Χριστού κανένα κύμα, καμία ανεμοθύελλα και καμία φουρτούνα δεν πρόκειται να μας βλάψει! Άρα λοιπόν όχι «δύναμη», αλλά «ο Θεός να σου δίνει δύναμη» να λέμε. Όχι «υπομονή», αλλά «πήγαινε στον Θεό να σου δώσει υπομονή». Όχι «θάρρος», αλλά «κάνε προσευχή να γεμίσει την καρδιά σου με θάρρος ο Θεός μας».

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών ακούμε συχνά· «Ὅτι σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ δόξα, τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἀγίου Πνεύματος, νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων». Δηλαδή· «Εσύ έχεις την εξουσία και τη δύναμη και σε Σένα ανήκει η δόξα, στον Πατέρα και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντα και στους ατελεύτητους αιώνες». Αφού λοιπόν Εκείνος έχει και την εξουσία και τη δύναμη και τη δόξα, σε Εκείνον να προστρέχουμε κάθε φορά που θα λιποψυχούμε ή που θα νιώθουμε ευάλωτοι ή κουρασμένοι! Σε Εκείνον να πηγαίνουμε όταν νιώθουμε απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι! Και πάλι σε Εκείνον να καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, δηλαδή πάντα, γιατί χωρίς τον Θεό τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε!

Και την επόμενη φορά που κάποιος θα χρειάζεται δύναμη να μην ξεχάσουμε να του πούμε πού θα πάει για να πάρει όχι λίγη, αλλά πολλή δύναμη!