Ο μεγαλομάρτυς Γεώργιος είναι ο άγιος της άνοιξης, ο άγιος του γένους μας, που πάντα συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες μας. Γι’ αυτό και οι παλιές σημαίες του στρατού μας είχαν στο κέντρο τους ζωγραφισμένη την εικόνα του αγίου.
Ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος άφησε ισχυρή μνήμη στην Καππαδοκία, από την οποία καταγόταν, και στην Παλαιστίνη, στην οποία μεταφέρθηκε το μαρτυρικό σώμα του μετά τον αποκεφαλισμό. Γι’ αυτό ακόμα και οι Τούρκοι και οι Άραβες τιμούν τη μνήμη του. Στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά στην Πριγκηπόνησο, έρχονται χιλιάδες Τούρκοι για να προσκυνήσουν την εικόνα του αγίου και φέρνουν τάματα. Και ο ναός του Οικουμενικού Πατριαρχείου τιμάται στο όνομα του αγίου Γεωργίου.
Θαύματα του αγίου ακολούθησαν πολλά και αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό του. Άρρωστοι, ανάπηροι, τυφλοί θεραπεύθηκαν από το λείψανο του αγίου πριν μεταφερθεί στην Παλαιστίνη.
Εκτός από τα θαύματα των ιάσεων, ο άγιος έκανε και άλλα ιδιότυπα θαύματα. Μια γυναίκα ήθελε να προσφέρει κι αυτή έναν κίονα για τον ναό του αγίου Γεωργίου, που χτιζόταν στην πόλη Ράμελ της Συρίας, αλλά ο πλοίαρχος δεν τον φόρτωνε στο πλοίο, γιατί ήταν γεμάτο. Η γυναίκα έκλαιγε αλλά ο άγιος φάνηκε στον ύπνο της και της είπε ότι θα στείλει αυτή τον κίονα και τον έριξε στη θάλασσα. Την άλλη μέρα οι κάτοικοι της Ράμελ είδαν τον κίονα στην ακτή πριν να φτάσει το πλοίο με τους άλλους κίονες.
Κάποτε ο γιός μιας ευσεβούς οικογενείας, που τον ονόμασαν Γεώργιο προς τιμήν του αγίου, πιάστηκε αιχμάλωτος πολεμώντας τους Βουλγάρους. Οι γονείς του έκλαιγαν και προσεύχονταν θερμά στον άγιο για το παιδί τους. Τότε ο άγιος παρουσιάστηκε έφιππος στον αιχμάλωτο και του είπε να πηδήσει πάνω στο άλογο. Έτσι τον έφερε στους γονείς του την ημέρα που γιόρταζαν τη γιορτή του αγίου.
Πολλά θαύματα του αγίου Γεωργίου αναφέρουν οι συναξαριστές, και μάλιστα θαύματα που σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα, όπως η εμφάνιση του αγίου στον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας (σημερινή Ρουμανία – Μολδαβία) Στέφανο (1457-1504). Ο άγιος ενθάρρυνε τον ηγεμόνα Στέφανο για τη μάχη που ετοιμαζόταν να κάνει με τους Τούρκους και όντως ο Στέφανος νίκησε κρατώντας στο στήθος του την εικόνα του αγίου.
Τα πολλά θαύματα του αγίου δημιούργησαν και θρύλους στο στόμα του λαού, όπως ο θρύλος για τον δράκοντα, που ήταν έτοιμος να φάει τη βασιλοπούλα και ο άγιος κατάφερε να τον σκοτώσει και να λευτερώσει τη βασιλοπούλα. Αυτός ο θρύλος ιστορείται και στις περισσότερες εικόνες του αγίου.
Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία την 23η Απριλίου, αν όμως συμπέσει να διαρκεί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μετατίθεται στη Δευτέρα της Διακαινησίμου.
Κωνσταντίνος Γανωτής