Δεν υπάρχουν σχόλια

Η προσκυνηματική μας εκδρομή στην Παναγία Προυσιώτισσα

Στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο Προσκύνημα της χώρας μας, μετά από εκείνο της Παναγίας της Τήνου, βρέθηκε η ενορία μας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Αφότου συναντηθήκαμε νωρίς το πρωί στον Άλιμο, και έπειτα από ολιγόωρο ταξίδι, λίγο μετά τις 11:00 βρισκόμασταν πλέον στον Νομό Ευρυτανίας περικυκλωμένοι από μοναδική φυσική ομορφιά και επιβλητικά ορεινά τοπία.

Λίγο πριν τις 12:00 φτάσαμε στην Ιερά Μονή, όπου αμέσως μετά την προσκύνηση της θαυματουργής και ιστορικής Εικόνας της Παναγίας, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικά λόγια για το ιστορικό και την πορεία του Μοναστηριού στο πέρασμα των αιώνων από τον μοναδικό ιερομόναχο της Μονής, τον π. Ιωαννίκιο.

Η εντυπωσιακή ιστορία του προσκυνήματος, η οποία αριθμεί 1200 χρόνια αδιάλειπτης ενεργής παρουσίας, ξεκινά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι εικονομαχικές έριδες που κορυφώνονται στη Μικρά Ασία οδηγούν έναν ευσεβή πιστό να απομακρύνει την εικόνα από την Προύσα της Βιθυνίας με σκοπό να την εγκαταστήσει, ώστε να διασωθεί, στον ελλαδικό χώρο, ο οποίος θεωρούνταν ασφαλέστερος.

Η εικόνα η οποία κατά την παράδοση φιλοτεχνήθηκε από τον ευαγγελιστή Λουκά, θαυματουργικά εμφανίζεται στην περιοχή της Ρούμελης και ύστερα από καιρό την εντοπίζει ως προσκυνητής αυτή τη φορά, ο πιστός που τη μετέφερε και στην πορεία του ταξιδιού του, έγινε άφαντη.

Η Ιερά Μονή αποτέλεσε καταφύγιο αγωνιστών της Επανάστασης, ενώ ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, προσέφερε το ασήμωμα της εικόνας της Προυσιώτισσας, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τη Θεοτόκο έπειτα από δύσκολη ασθένειά του. Το ασήμωμα ή αλλιώς «πουκάμισο» της Προυσιώτισσας επενδύει μέχρι σήμερα την εικόνα της Παναγίας.

Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους της Μονής και στο μουσείο της, το οποίο διαθέτει πολύτιμα ιστορικά, ιερατικά και λειτουργικά αντικείμενα των περασμένων αιώνων.

Μετά την αναμνηστική φωτογραφία των ενοριτών μας αναχωρήσαμε από την επιλεγόμενη και «Κυρά της Ρούμελης» και καταλήξαμε στο γειτονικό χωριό «Γαύρος» όπου μετά το γεύμα μας αναχωρήσαμε για Αθήνα.

Στο λεωφορείο λάβαμε μια μικρή εικονίτσα της Προυσιώτισσας και διαβάζοντας τους στίχους του απολυτίκιού της «Τῆς Ἑλλάδος ἁπάσης Σύ προΐστασαι πρόμαχος καί τερατουργός ἐξαισίων τῇ ἐκ Προύσσης εἰκόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ…» ζητούμε στο εξής τις πρεσβείες Της για τους ιερείς του Ναού μας, τους οποίους ευχαριστούμε για τη διοργάνωση και την ευκαιρία αυτής της ευλογίας που λάβαμε, για τον πατέρα Ιωαννίκιο, ώστε να δυναμώνει η Θεοτόκος το έργο του και για όλους μας.

Του Κωνσταντίνου Τζάλλα

 

 

Προσθήκη σχολίου