
Η ανάρτηση στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, που είναι ΝΠΔΔ του Ελληνικού Κράτους και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Πολιτείας, στην έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου» των τεσσάρων πινάκων του Καθηγητού της Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Χριστοφόρου Κατσαδιώτη και η σχετική έγκριση του αρμοδίου Υπουργείου παραβίασαν προδήλως το Σύνταγμα της Χώρας, διότι προσέβαλαν βάναυσα την από το Άρθρο 3 του Συντάγματος αναγνωριζομένη ως Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, παρουσιάζουσα ιερά Πρόσωπα της Επικρατούσης θρησκείας με τερατώδεις και αποκρουστικές μορφές, σε ένα Δημόσιο Ίδρυμα της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία οφείλει να προστατεύει την Επικρατούσα θρησκεία, διότι αποτελεί ένα εκ των τεσσάρων συνεκτικών στοιχείων του Έθνους, κατά τον πολύν Ηρόδοτον (ὁμόθρησκον, ὁμόγλωσσον, ὅμαιμον, ὁμότροπον).
Η ανάρτηση δεν έλαβε χώρα σε έναν ιδιωτικό χώρο, αλλά στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, και εδώ ακριβώς εγείρεται η απόλυτος ευθύνη δι’ όσα συνέβησαν, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η άκριτος διαγραφή από τον Ποινικό μας πολιτισμό των διατάξεων των άρθρων 198-199 «Περί κακοβούλου βλασφημίας των θείων και των θρησκευτικών συμβόλων», που δεν αφορούσε ασφαλώς στην άρνηση ή την κριτική του θρησκευτικού γεγονότος, αλλά στην κακόβουλη βλασφημία με πρόθεση τον ευτελισμό της θρησκευτικής πίστεως, όπως έχουμε επισημειώσει αρκετές φορές, οδηγεί δυστυχώς στη θρησκευτική αυτοδικία.
Ασφαλώς, ο Θεός δεν έχει ανάγκη νομικής προστασίας, αλλά έχει ο πιστός, για τον οποίο το θρησκευτικό γεγονός αποτελεί οντολογικό θεμέλιο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Ποινικό μας Δίκαιο, τα καταργημένα δύο άρθρα ετίθεντο υπό τον τίτλο «Προστασία της θρησκευτικής ειρήνης». Η προσβολή της θρησκευτικής συνειδήσεως και του οντολογικού θεμελίου του κάθε πιστεύοντος στον Νομικό μας πλέον πολιτισμό δεν αντιμετωπίζεται ποινικώς, διότι η μόνη δυνατότης που υφίσταται είναι να προσφύγει κανείς για την προσβολή της προσωπικότητός του, με αμφισβητουμένη ευδοκίμηση.
Η Αγία μας Εκκλησία και η αποκεκαλυμμένη παρά του Ζώντος Θεού πίστη μας επιδιώκει διά της διδαχής Της, της Θεολογίας Της και των Μυστηρίων Της, την προς Τον Θεόν ομοήθεια του ανθρώπου, δηλαδή να καταξιωθεί ο άνθρωπος να αποκτήσει το ίδιο ήθος με τον Πανάγιο Θεό, να αποβεί θεούμενος, κατά χάριν μέτοχος των ακτίστων ενεργειών και γι’ αυτό καλείται να αγαπά τους εχθρούς του ( Ματ. 5, 44∙ Λκ. 6, 32-35) και να μιμείται τον Χριστό που πάνω στον Σταυρό και μέσα στους φρικώδεις πόνους του θανάτου προέφερε προσευχόμενος ελαφρυντικές περιστάσεις για τους σταυρωτές του λέγοντας «ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι», (Λουκ. 23, 34) και κατά συνέπεια δεν αποδέχεται ενέργειες αυτοδικίας και βιαιότητας.
Η όλη, όμως, αυτή θλιβερά υπόθεση ανιδρύει ευχερέστατα και την υποκρισία του κ. Καθηγητού, ο οποίος παρουσιάζει αυτά τα αήθη και προσβλητικά τερατουργήματα, ως δήθεν τέχνη, και των δημοσιολογούντων, που δήθεν υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ελευθερία της εκφράσεως της τέχνης, διότι αν στη θέση των υπερυμνήτων προσώπων, της αμωμήτου μας πίστεως, που ευτελίζονται με γκανζουφικό (είδος βλάσφημης τέχνης) και γκροτέσκο (κωμικό) τρόπο και που η Ελληνική Πολιτεία, και όχι ένας ιδιώτης, σε Δημόσιο χώρο τα αναρτά, ήταν η μορφή του πατέρα τους, της μητέρας τους ή του/της συζύγου τους ή των παιδιών τους είμαι βέβαιος ότι θα έπρατταν πολύ περισσότερα από όσα έκανε ο Βουλευτής κ. Παπαδόπουλος.
Και κάτι τελευταίο αλλά απολύτως αποδεικτικό του εκ του ασφαλούς «αντικομφορμισμού» του κ. Κατσαδιώτη και της δηλώσεώς του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 11ης/3/2025 ότι «η θρησκεία γι’ αυτόν αποτελεί το πιο κιτς στοιχείο της λαογραφίας μας». Τον προκαλώ δημοσίως να σχεδιάσει τα ίδια τερατουργήματα για το Ισλάμ ή για οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική παραδοχή, να προβάλλει δηλαδή τον Μωάμεθ ή οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό πρόσωπο οποιασδήποτε θρησκευτικής παραδοχής ως τέρας και την Ελληνική Πολιτεία να το αναρτήσει στην Εθνική Πινακοθήκη επί ένα χρόνο, αφού κατά την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση· «το Υπουργείο ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας».
Αἰδώς Ἀργεῖοι.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Σχόλιο (1)
Βασιλική Ράπτη έγραψε:
14 Μαρτίου 2025 στις 17:09Ο λόγος σας είναι ο κυριότερος εκκλησιαστικά λόγος που διάβασα από επιΚοινωνό του Λόγου του Θεού καθ’ όλου του μεμπτού μου βίου Θεοσεβουμενη και ουχί Θεοφοβούμενη Γυνή και εάν χρησιμοποιούσα τον ιερό γάμο μου προς τον άνδρα μου ως παραλληλισμό των λόγων που επιΚοινωνειτε με τόση γλαφυρότητα θα δεχομασταν εκατέρωθεν ευχαρίστως μια σφαλιάρα, ακόμη κι αν εμεις ειμασταν οι ιδιοι ενέπιπταμε, υπό του πονηρού, σε μια τέτοια ψευδοαντικομφορμιστική προσβολή δια της γκανζουφικής τέχνης με γκροτέσκο τρόπο.