Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Εκκλησία είναι περιβόλι και Παράδεισος

Πρέπει με πολλή επιθυμία να πηγαίνετε, αδελφοί μου, στην Εκκλησία, διότι η Εκκλησία είναι παράδεισος και περιβόλι.

Καθώς λοιπόν κάθε άνθρωπος έχει μεγάλη χαρά να μπαίνει σε ένα όμορφο περιβόλι, για να βλέπει εκεί τα διάφορα δένδρα και λουλούδια και έτσι να χαίρεται και να ευφραίνεται η καρδιά του, έτσι και οι Χριστιανοί πρέπει με μεγάλη χαρά να τρέχουν και να μπαίνουν στην Εκκλησία, για να απολαύσουν τα διάφορα άνθη και λουλούδια των θείων Γραφών, ευαγγελικά, αποστολικά και προφητικά.

Και μάλιστα στον Παράδεισο αυτόν της Εκκλησίας δεν υπάρχει κανένα φίδι να επιβουλεύεται, αλλά ο Χριστός, που συμβουλεύει. Δεν υπάρχει η Εύα να γκρεμίζει, αλλά διδασκαλία, για να διορθώνει. Ούτε μόνο φύλλα δένδρων, αλλά οι καρποί του Πνεύματος, όπως λέει ο ίδιος ο ιερός Χρυσόστομος.

«Ποιός είναι τέτοιος κήπος, όπως η Εκκλησία; Ποιός παρόμοιος Παράδεισος, όπως η δική μας Σύναξη; Δεν υπάρχει εδώ φίδι να επιβουλεύεται, αλλά ο Χριστός, που μυσταγωγεί· ούτε η Εύα που γκρεμίζει, αλλά η Εκκλησία, που ανορθώνει· δεν υπάρχουν εδώ φύλλα δένδρων, αλλά ο καρπός του Πνεύματος» (Λόγος Δ΄, «Περί μετανοίας»). 

Και πάλι: «Οι κήποι έχουν ποικίλα και διάφορα άνθη, άλλα για τέρψη των οφθαλμών, άλλα για ευωδία, άλλα για φροντίδα. Κάθε ένα από αυτά είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο. Έτσι και η Εκκλησία· έχει την ανάγνωση των θείων Γραφών, αναγνώσματα ευαγγελικά, αποστολικά και προφητικά και τα υπόλοιπα ιερά βιβλία» 

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Προσθήκη σχολίου