Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνέχισε να προσπαθείς…

Σε καιρό πειρασμού μην αφήνεις τη θέση σου. Μη λιποτακτήσεις. Μη θελήσεις να δείξεις του άλλου το σφάλμα.

Και τώρα που νικήθηκες και έπεσες μία φορά, να είσαι άγρυπνος στο εξής σε αυτό το πάθος. Διότι ο πειρασμός πάντοτε στέκει πλάι σου. Και σε όποιον πόλεμο νικήθηκε μία φορά -και εκατό χρόνια να περάσουν- μόλις έλθει ο άνθρωπος σε εκείνο το πράγμα, που νικήθηκε την πρώτη φορά, αμέσως τον ρίχνει και πάλι.

Γι’ αυτό λέω σε σένα και σε όλους τους αδελφούς, ότι σε κάθε πόλεμο του εχθρού πρέπει να βγεις νικητής. Ή να πεθάνεις στον αγώνα ή με το Θεό να νικήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Σε καιρό πειρασμού μην αφήνεις τη θέση σου. Μη λιποτακτήσεις. Μη θελήσεις να δείξεις του άλλου το σφάλμα. Μη ζητήσεις το δίκαιο, αλλά σιωπώντας μέχρι θανάτου να περάσεις τον πειρασμό και την ταραχή.

Και, αφού περάσει ο πειρασμός και γίνει τέλεια ειρήνη, είτε Γέροντας είσαι, είτε υποτακτικός, τότε δείξε χωρίς πάθος τη ζημία και την ωφέλεια. Και έτσι οικοδομείται η αρετή.

Όλοι οι πειρασμοί και οι θλίψεις θέλουν υπομονή, και αυτή είναι η νίκη τους. Σημείωσε τα ονόματα όσων υπέμειναν έως θανάτου σε καιρό πειρασμού, που γίνεται στο στόμα το σάλιο τους αίμα για να μη μιλήσουν. Αυτούς να τους έχεις σε μεγάλη ευλάβεια και να τους τιμάς ως Μάρτυρες, ως Ομολογητές.

Αυτούς, εγώ αγαπώ, και γι’ αυτούς οφείλω να δίνω κάθε ημέρα και την τελευταία ρανίδα μου εν αγάπη Χριστού. Διότι βλέπεις, ότι, υπομένοντας, προτιμά μύριους θανάτους, παρά να βγάλει από το στόμα του λόγο ψυχρό. Και όταν τον πνίγουν οι άνθρωποι, τον πνίγει το δίκιο, τον πνίγει και ο εσωτερικός λογισμός, και αυτός μαχόμενος ατονεί και πέφτει σαν νεκρός, συνεχίζει να μάχεται νοερά με τον πειρασμό και παίρνει όλα τα βάρη επάνω του πονώντας και στενάζοντας ως φταίχτης. 

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Προσθήκη σχολίου