Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Χριστός είναι πάντα δίπλα μας

Να γνωρίζεις ότι πολλές φορές θα αισθανθείς τον εαυτό σου να ενοχλείται και να λείπει από μέσα του αυτή η αγία ειρήνη και γλυκιά μοναξιά και αγαπητή ελευθερία, και μερικές φορές μπορεί να σηκωθεί από τις κινήσεις της καρδιάς σου μία σκόνη, που θα σε ενοχλήσει στην πορεία που πρόκειται να εκτελέσεις. Και αυτό σου το παραχωρεί ο Θεός για μεγαλύτερο καλό σου. Θυμήσου ότι αυτός είναι ο πόλεμος από τον οποίον οι άγιοι έλαβαν τα στεφάνια των μεγάλων μισθών.

Σε όλα εκείνα που σε συγχύζουν πρέπει να πεις: «Κύριέ μου, βλέπεις εδώ τον δούλο Σου. Ας γίνει σε μένα το θέλημά Σου. Γνωρίζω και το ομολογώ ότι η αλήθεια των λόγων Σου παραμένει πάντοτε σταθερή και οι υποσχέσεις Σου είναι αψευδείς και σ’ αυτές ελπίζω. Εγώ παραμένω μόνον για Σένα».

Ευτυχισμένη, βέβαια, είναι η ψυχή εκείνη που προσφέρεται με τον τρόπο αυτό στον Κύριό της, κάθε φορά που ενοχληθεί ή συγχυσθεί. Και αν παραμείνει ο πόλεμος αυτός και δεν μπορέσεις έτσι γρήγορα, όπως θέλεις να ενώσεις το θέλημά σου με το θέλημα του Θεού, μη δειλιάσεις γι’ αυτό ούτε να λυπηθείς. Αλλά συνέχισε να προσφέρεις τον εαυτό σου και να προσκυνάς και θα νικήσεις.

Ρίξε μία ματιά και στον κήπο που ήταν ο Χριστός και που Τον αποστρεφόταν η ανθρωπότητα λέγοντας: «Πατέρα, αν είναι δυνατό, ας παρέλθει το ποτήριο αυτό από εμένα». Αλλά αμέσως διέταξε να βάλει την ψυχή του σε μοναξιά και με ένα θέλημα απλό και ελεύθερο έλεγε με πολύ βαθιά ταπείνωση: «Αλλά όχι όπως θέλω εγώ, αλλά όπως Εσύ» (Ματ. 26, 39).

Όταν βρίσκεσαι σε κάποια δυσκολία, μην υποχωρήσεις καθόλου, αν δεν υψώσεις πρώτα τα μάτια σου στο Χριστό, πάνω στον σταυρό, και θα δεις τυπωμένο εκεί με μεγάλα γράμματα ότι κι εσύ πρόκειται να οδηγηθείς στη θλίψη εκείνη. Τον τύπο αυτόν αντέγραψέ τον με τα έργα στον εαυτό σου, και όταν καμιά φορά ενοχληθείς από την αγάπη του εαυτού σου, μη δειλιάσεις, ούτε να χωρισθείς από τον σταυρό, αλλά τρέξε σε προσευχή και δείξε υπομονή στην ταπείνωση, μέχρις ότου νικήσεις τη θέλησή σου και θελήσεις να γίνει σε σένα το θέλημα του Θεού.

Και αφού αναχωρήσεις από την προσευχή, συγκεντρώνοντας μόνον τον καρπό αυτό, να σταθείς χαρούμενος. Μη λυπάσαι και μη πικραίνεσαι για κανένα πράγμα, ούτε να παρατηρείς τις πονηριές και τα κακά παραδείγματα των άλλων, αλλά ας είσαι σαν ένα μικρό παιδί, που δεν υποφέρει από καμία από τις πικρίες αυτές, αλλά τα ξεπερνά όλα χωρίς καμία βλάβη.

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

Προσθήκη σχολίου