Δεν υπάρχουν σχόλια

Είμαστε ένοικοι σε προσωρινές καλύβες

Αδελφοί, οι ψυχές μας είναι ντυμένες με πηλό. Τα πήλινα, χοϊκά σώματά μας μάς έχουν δοθεί για την υπηρεσία της ψυχής μας. Είθε οι ψυχές μας να μην βουλιάξουν μέσα στο χώμα. Είθε οι ψυχές μας να μην σκλαβωθούν στο πήλινο σαρκίο. Είθε η ζωντανή φλόγα να μην σβηστεί μέσα στο χοϊκό τάφο.

Είναι απέραντη και αχανής η χοϊκή γη που μας έλκει προς τον εαυτό της, αλλά απείρως πλατύτερο είναι το απροσμέτρητο βασίλειο του Πνεύματος, που καλεί την ψυχή μας ως δικιά του. Πράγματι, συνδεόμαστε με τη γη με το χοϊκό σώμα, αλλά συνδεόμαστε και με τον ουρανό με την ψυχή. Είμαστε ένοικοι σε προσωρινές καλύβες, είμαστε στρατιώτες που καταλύσαμε σε προσωρινές σκηνές.

Ω Κύριε, «σῶσόν με ἀπὸ πηλοῦ, ἵνα μὴ ἐμπαγῶ» (Ψαλ. 68, 15). Έτσι προσευχόταν ο μετανοημένος βασιλιάς Δαβίδ που είχε αρχικώς παραδοθεί στον πηλό, στο χώμα, μέχρι που είδε πως το πήλινο σαρκίο μας έλκει μέσα στην άβυσσο της καταστροφής.

Πηλός είναι το σώμα του ανθρώπου, με όλες τις φαντασιώσεις του. Πηλός είναι, επίσης, όλοι οι πονηροί άνθρωποι που πολεμούν τους δικαίους. Πηλός είναι οι δαίμονες με τον τρόμο που σκορπούν.

Είθε ο Κύριος να μας σώσει απ’ όλη αυτή τη χοϊκότητα, διότι Εκείνος μόνον είναι ικανός να το κάνει. Θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε πρώτα απ’ όλα για να δούμε τον εχθρό μέσα μας, τον εχθρό ο οποίος προσελκύει τους άλλους εχθρούς. Η μεγαλύτερη τραγωδία του αμαρτωλού είναι ότι ασυνείδητα και χωρίς να το θέλει είναι σύμμαχος των ίδιων των εχθρών του.

Απεναντίας, ο δίκαιος άνθρωπος έχει ριζωμένη στον Θεό και στη βασιλεία του Θεού τη δύναμη της ψυχής του και γι’ αυτό δεν φοβάται. Δεν φοβάται τον εαυτό του και επομένως δεν φοβάται και τους άλλους εχθρούς του. Δεν φοβάται, διότι δεν είναι σύμμαχος ούτε συνεργός των εχθρών της ψυχής του. Κατά συνέπεια, ούτε άνθρωποι ούτε δαίμονες μπορούν να τον βλάψουν. Ο Θεός είναι σύμμαχός του και οι άγγελοι του Θεού είναι προστάτες του. Τι μπορεί τότε να του κάνει ένας άνθρωπος; Τι μπορούν να του κάνουν οι δαίμονες; Τι μπορεί να του κάνει ο πηλός;

Ω Κύριε και Θεέ! Τριάς Ομοούσιε! Συ ο Δημιουργός που ενεφύσησες ζώσες ψυχές στα πήλινα σώματά μας, σώσε μας κατά το μέγα Σου έλεος!

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Προσθήκη σχολίου