Δεν υπάρχουν σχόλια

Η σημασία της συγχωρητικότητας

Αλίμονο στους ανθρώπους που φύγουν από τον κόσμο τούτο, χωρίς να συγχωρεθούν! Κανένα μνημόσυνο, δεν θα είναι ικανό να τους βοηθήσει. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να συγχωρέσει τον εχθρό του, δεν έχει κάνει βήμα στον χριστιανισμό. Οι άνθρωποι που δεν συγχωρούν είναι εγωιστές και δεν θέλουν να ταπεινωθούν.

Όταν ο άνθρωπος δεν συγχωρεί τον συνάνθρωπό του, τότε και ο Θεός δεν θα συγχωρέσει τις αμαρτίες του. Πρέπει να έχουμε συγχωρητική διάθεση, γιατί αλλιώς ό,τι καλό και να κάνουμε, δεν θα βρίσκει ανταπόκριση στον Θεό και δεν θα παίρνουμε μισθό. Θα κοπιάζουμε μάταια και στο τέλος θα κολαστούμε.

Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό συγχώρησε τους σταυρωτές Του, δίνοντας το παράδειγμα σε εμάς, ότι πρέπει ανεξαιρέτως να συγχωρούμε, και μάλιστα βρήκε και δικαιολογία γι’ αυτούς λέγοντας: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους. Δεν ξέρουν τι κάνουν» (Λουκ. 23, 34).

Ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, πατριάρχης Αλεξανδρείας, είχε έναν φίλο που ήταν δήμαρχος. Ο φίλος του αυτός, είχε έρθει σε ρήξη με κάποιον άλλον και δεν τον συγχωρούσε. Ο άγιος Ιωάννης, τον παρακαλούσε να τον συγχωρέσει και του έλεγε: «Επιτρέπεται εσύ δημόσιο πρόσωπο να συμπεριφέρεσαι έτσι; Μάλιστα είσαι και ψάλτης στην ενορία μας. Το ξεχνάς;». Δεν κατόρθωσε όμως να τον μεταπείσει.

Μία μέρα ο άγιος Ιωάννης παρακάλεσε τον φίλο του να τον βοηθήσει να κάνουν μία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου. Και ο μεν Πατριάρχης λειτουργούσε, ο δε δήμαρχος και φίλος του, έκανε τον ψάλτη.

Όταν ήρθε η στιγμή να πει ο ψάλτης το «Πάτερ ἡμῶν» και έφτασε στο σημείο που λέει «καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν», ακούστηκε μέσα από το Ιερό η φωνή του Πατριάρχη, να του λέει: «Ψέματα! Πες το σωστά να προχωρήσω. Αλλιώς η θεία Λειτουργία διακόπτεται και θα κρέμεται μενταγιόν στο λαιμό σου». Κόκκαλο ο ψάλτης! Σιωπή επικράτησε για μερικά δευτερόλεπτα.

«Πες το σωστά, για να συνεχίσω», του ξαναείπε ο Πατριάρχης. Δεν μπορούμε να ψευδόμαστε και να εμπαίζουμε τον Θεό.

Ο ψάλτης ίδρωσε, διπλώθηκε και ξαναδιπλώθηκε και μπήκε στο Ιερό και έπεσε στα πόδια του Πατριάρχη και ζήτησε συγγνώμη. Υποσχέθηκε, ότι θα πήγαινε να συγχωρούσε τον άλλο.

Ο άγιος Ιωάννης του διάβασε τη συγχωρητική ευχή και η θεία Λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά.

† Δημήτριος Παναγόπουλος (ιεροκήρυκας)

Προσθήκη σχολίου