Δεν υπάρχουν σχόλια

Όταν δεν σου δίνουν σημασία, να μη μιλάς

Όταν δεν σου δίνουν σημασία, να μη μιλάς. Να σου πω κάτι από τον εαυτό μου. Ήμουν τριάντα τρία χρόνια ιερεύς στον Άγιο Γεράσιμο της Πολυκλινικής, κοντά στην Ομόνοια. Κανένας δεν μου έδινε σημασία. Τα μεσημέρια που καθόμουνα εκεί για να ξεκουραστώ λίγο, έβαζα τις καρέκλες τη μία κοντά στην άλλη, κοντά στο ψαλτήρι και ξάπλωνα επάνω. Ήξερα ότι υπήρχαν κρεβάτια άδεια, αλλά κανένας δεν είπε να επιτρέψουν να ξαπλώνω σε ένα κρεβάτι. Και εγώ δεν το ζήτησα, δεν μιλούσα.

Μια φορά ο Διευθυντής είχε διάλεξη και πήγα κι εγώ πίσω – πίσω για να ακούσω. Όταν με είδε, έστειλε κάποιον να με βγάλει έξω. Βγήκα χωρίς να μιλήσω. Άκου τώρα, μετά από τόσα χρόνια τι έγινε. Ήρθε εδώ κάποια μέρα ένα παλικάρι είκοσι δύο ετών. Μιλήσαμε, ευχαριστήθηκε και πήγε και το είπε στη μάνα του. Ήρθε και η μάνα του και ευχαριστήθηκε και εκείνη και το είπε στον άνδρα της. Ο άνδρας της ξεκίνησε και ήρθε και αυτός. Αυτός ήταν ο Διευθυντής που με έβγαλε έξω από τη διάλεξη. Του το είπα. Δεν το θυμόταν, αλλά μου είπε: «Οπωσδήποτε θα
το έκανα γιατί δεν τα είχα καθόλου καλά με τους παπάδες. Πω, πω, να έχουμε τόσα χρόνια τέτοιον άνθρωπο κοντά μας και να μην το ξέρουμε!». Βλέπεις, τα έφερε ο Θεός, μετά από τόσα χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι να γυρίσουν κοντά Του.

Επτά ολόκληρα χρόνια δεν μου έδιναν άδεια για την Εκκλησία. Ο κόσμος με παρεξηγούσε που έφτιαχνα κτήρια, χωρίς εκκλησία, αλλά εγώ δεν μιλούσα, δεν ήθελα να πω για κανέναν τίποτα. Να τώρα, που ο Θεός τα έφερε και πήραμε την άδεια. Και εσύ να μη μιλάς. Έχει ο Θεός!

Να σου πω και κάτι άλλο; Προ ημερών ήλθε εδώ ένας ιερομόναχος αγιορείτης. Ασκήσαμε και οι δύο τη σιωπή. Δεν μιλούσαμε, επικοινωνούσαμε νοερά. Σκίρτησε η καρδιά μου, σκίρτησε κι αυτουνού. Πω, πω τι χαρά που πήραμε. Μου ερχόταν να χοροπηδάω. Ευχαριστηθήκαμε και οι δύο πάρα πολύ. Όταν έφυγε, καθόμουν σκεφτικός. Δεν ήθελα να μιλήσω. Ερχόταν η αδελφή μου και μου έλεγε:
«Τι έχεις; Γιατί δεν μιλάς; Στενοχωρήθηκες;». Ερχόταν η ανιψιά μου και μου έλεγε τα ίδια. «Βρε, άντε φύγετε από εδώ τώρα και μην με ενοχλείτε. Έχω μια δουλειά», τους είπα και τις έδιωξα.

Όλα αυτά θα τα μάθεις αν αγαπήσεις πολύ τον Θεό. Αλλά για να Τον αγαπήσεις, πρέπει να σε αγαπήσει Εκείνος πρώτα. Και για να σε αγαπήσει, πρέπει να δει επάνω σου κάτι ιδιαίτερο.

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Προσθήκη σχολίου