Δεν υπάρχουν σχόλια

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Όλοι οι χριστιανοί που εκκλησιάζονται μπαίνοντας στον ιερό Ναό παίρνουν κεριά και αφού τα ανάψουν τα τοποθετούν στις καθορισμένες θέσεις, μανουάλια. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι συμβολίζει η πράξη τους αυτή. Μερικοί νομίζουν ότι το κάνουν για να ενισχύσουν οικονομικά τον Ναό της ενορίας τους. Πράγματι, ενισχύεται ο Ναός με την προσφορά των πιστών, αλλά πίσω από το άναμμα του κεριού κρύβεται ένας βαθύτερος συμβολισμός.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, ανάβουμε κεριά; Θα παραθέσουμε τις απαντήσεις δύο μεγάλων αγίων και σπουδαίων θεολόγων της Εκκλησίας μας που εξηγούν αυτό τον συμβολισμό· του αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης και του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Ο καθένας αναφέρει έξι λόγους.

Ο άγιος Συμεών, μας λέει ότι το κερί που ανάβουμε συμβολίζει:

α) Την καθαρότητα της ψυχής, επειδή το γνήσιο κερί κατασκευάζεται από καθαρό κερί μέλισσας.

β) Το εύπλαστο της ψυχής μας. Όπως εύκολα πάνω στο κερί χαράζουμε ό,τι θέλουμε έτσι και στην ψυχή μας χαράζουμε το κακό ή το καλό.

γ) Την ευωδία της θείας Χάριτος, επειδή το κερί προέρχεται από τα άνθη που ευωδιάζουν.

δ) Τον σκοπό της ζωής του χριστιανού, ο οποίος είναι η ομοίωση προς τον Θεό, δηλαδή η θέωση. Επειδή ο πιστός φλέγεται από αυτή την επιθυμία, την θυμάται ανάβοντας το κερί και βλέποντας τη φλόγα του.

ε) Το φως του Χριστού. Όπως το φως του κεριού φωτίζει και διαλύει το σκοτάδι έτσι και το φως του Χριστού φωτίζει τη ζωή των πιστών.

στ) Την αγάπη και την ειρήνη που πρέπει να έχει κάθε χριστιανός, επειδή το κερί παρηγορεί τον άνθρωπο με το φως του που είναι μέσα στο σκοτάδι.

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, μας αναφέρει τους εξής συμβολισμούς. Τα κεριά τα ανάβουμε:

α) Για να δοξάζεται ο Θεός, που είναι το αληθινό και μοναδικό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο.

β) Για να διαλύσει το σκοτάδι της νύχτας και να μας παρηγορήσει από τον φόβο του σκοταδιού.

γ) Για να φανερώσουμε ότι έχουμε χαρά στην ψυχή μας.

δ) Προς τιμήν των Αγίων και των Μαρτύρων της πίστεώς μας, μιμούμενοι έτσι τους πρώτους χριστιανούς που άναβαν κεριά στους τάφους των Μαρτύρων.

ε) Για να συμβολίζονται τα καλά μας έργα, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματ. 5, 16).

στ) Για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες εκείνων που ανάβουν κερί και εκείνων υπέρ των οποίων το ανάβουν. Γι’ αυτό σε πολλούς Ναούς διαφόρων περιοχών υπάρχουν ξεχωριστά μανουάλια όπου ανάβονται τα κεριά για τους ζωντανούς και για τους κεκοιμημένους.

Πηγή: www.pemptousia.gr

Προσθήκη σχολίου