Δεν υπάρχουν σχόλια

Αν και γνωρίζουμε τον σκοπό της ζωής μας, ωστόσο τον παραμελούμε

Τη ζωή μας την έχουμε κάνει παιδικό παιχνίδι, όχι όμως αθώο, αλλά αμαρτωλό. Γιατί, ενώ γνωρίζουμε τον σκοπό της ζωής μας,  τον παραμελούμε και ασχολούμαστε με μάταια και άσκοπα ζητήματα.

Παραδινόμαστε στην απόλαυση των ενδυμάτων, αντί να σκεπάζουμε άνετα και ευπρεπώς το σώμα μας και έτσι να το προστατεύουμε από επιβλαβείς επιδράσεις.

Παραδινόμαστε στην απόλαυση του χρυσού και του αργύρου, θαυμάζοντάς τα στα θησαυροφυλάκια, αντί να τα χρησιμοποιούμε μόνον για τις πραγματικές μας ανάγκες και να δίνουμε τα τυχόν περισσεύματα σε όσους έχουν ανάγκη.

Παραδινόμαστε στην απόλαυση των κατοικιών μας, αντί να έχουμε απλώς ασφαλή, άνετη και ευπρεπή στέγη για την προστασία μας από τα στοιχεία της φύσης.

Παραδιδόμαστε στην απόλαυση των διανοητικών μας χαρισμάτων, του νου και της φαντασίας. Τα μεταχειριζόμαστε για να υπηρετήσουμε απλώς την αμαρτία και τη ματαιότητα του κόσμου τούτου, αντί να χρησιμοποιήσουμε αυτά, προ παντός, για να γνωρίσουμε τον πάνσοφο Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, για προσευχή, για ικεσία, για δοξολογία του Θεού και για να εξωτερικεύσουμε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό.

Παραδινόμαστε στην απόλαυση της γνώσεως της κοσμικής ματαιότητας. Για την απόκτηση της γνώσεως αυτής δαπανούμε πολύτιμο καιρό, ο οποίος μας δόθηκε για να ετοιμασθούμε για την αιωνιότητα.

Παραδινόμαστε στην απόλαυση ωραίων ανθρωπίνων προσώπων και πολλές φορές τα μεταχειριζόμαστε για ικανοποίηση των παθών μας.

Παραδινόμαστε, τέλος, στην απόλαυση των εαυτών μας, με το να θεωρούμε είδωλα τους εαυτούς μας, ενώπιον των οποίων υποκλινόμαστε. Και, επιπλέον, περιμένουμε, κάποτε απαιτούμε, και οι άλλοι να υποκλίνονται σε εμάς.

Ποιος μπορεί, με τρόπο ικανοποιητικό, να περιγράψει και να θρηνήσει τη μεγάλη ματαιότητα και αθλιότητα, στις οποίες εκούσια ρίχνουμε τους εαυτούς μας;

Ποια απάντηση θα δώσουμε στον αθάνατο βασιλέα Χριστό, τον Θεό μας, ο Οποίος θα έρθει πάλι για να κρίνει ζώντες και νεκρούς; Για να αποκαλύψει τις κρυμμένες σκέψεις όλων των καρδιών και να λάβει από μας απάντηση και απολογία για κάθε λόγο και έργο μας;
Αλλοίμονο σε μας, οι οποίοι φέρομε το όνομα του Χριστού, δεν ακολουθούμε όμως τη διδασκαλία του Ευαγγελίου!

Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος μας προσκαλεί συνεχώς κοντά Του και μας ενισχύει ποικιλοτρόπως σε αυτή μας την πορεία.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης

Προσθήκη σχολίου