Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγώ στράβωσα από μικρός

Η μακαρίτισσα η μητέρα μου το έλεγε μέχρι τα τελευταία της. Από μικρός ήμουν περίεργος χαρακτήρας. Δεν μου άρεσε να παίζω με κούκλες, ούτε να δοκιμάζω τα φουστάνια της. Προτιμούσα τα στρατιωτάκια, τους ινδιάνους και τους καουμπόηδες, τα αυτοκινητάκια. Η αλήθεια είναι ότι και εκείνη δεν έκανε καμία προσπάθεια για να μου ανοίξει τα μάτια και να μου δείξει πως στη ζωή υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ήταν σκοτεινά εκείνα τα χρόνια.

Μεγαλώνοντας συνέχισα τον δρόμο του περίεργου που είχα πάρει από μικρός. Μου άρεσε ο Ιούλιος Βερν με τον Μιχαήλ Στρογκόφ, τον Φιλέας Φογκ και τον Δεκαπενταετή πλοίαρχο. Πού να καταλάβω τότε πως όλες αυτές οι περιπέτειες και οι ήρωές τους περνούσαν στη φρέσκια ακόμη σκέψη μου το δηλητήριο της πατριαρχίας.

Περνώντας στα πιο σοβαρά διαβάσματα, μου άρεσαν κάτι μυθιστορήματα όπου άνδρες μονομαχούν για τον έρωτα μιας γυναίκας. Άσε δε τις ταινίες, όπως η Κλεοπάτρα που είναι η αλήθεια ότι άλλαξε τα φώτα σε Καίσαρες και Αντώνιους επειδή την έπαιζε η Λιζ Τέιλορ που ήταν κούκλα. Ο σεξισμός είχε ριζώσει μέσα μου. Είχα πάρει τον στραβό δρόμο από μικρός, αλλά κανείς δεν με βοήθησε να ξεστραβωθώ.

Εννοείται πως το ίδιο λάθος έκανα με την κόρη μου. Εκείνη έπαιζε με κούκλες και δεν της άρεσαν τα στρατιωτάκια. Προτιμούσε την Πολυάννα από τον Βερν και τις Μικρές Κυρίες από τον Μικρό Ήρωα, ο οποίος δεν υπήρχε στον καιρό της. Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι άθελά μου της είχα περιορίσει τον ορίζοντα της ζωής της. Δεν τη ρώτησα ποτέ πώς θα αισθανόταν αν ήταν αγόρι και όχι κορίτσι. Δεν τη βοήθησε και το σχολείο. Δεν έκαναν ούτε ένα μάθημα για τις διεμφυλικές ταυτότητες. Κανείς δεν τους είπε ότι το φύλο δεν σου το δίνει η φύση. Είναι θέμα επιλογής. Φοβάμαι ότι το ίδιο λάθος κάνει και αυτή τώρα με τους δύο γιους της. Αναγκάστηκα να τους πάρω δώρο δύο φανέλες της Παρί με τον Μέσι.

Γι’ αυτό χάρηκα όταν διάβασα πως κάποιοι είχαν την έμπνευση να καλέσουν drag queens για να διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά του νηπιαγωγείου. Αλήθεια, πώς λέμε drag queen στα ελληνικά; Τους έδειξε και τη σημαία του Ουράνιου Τόξου και τους ρώτησε αν ξέρουν τι σημαίνει και ποιο χρώμα τους αρέσει. Όπως δήλωσε η ίδια, τα παιδάκια ήταν πολύ ευχαριστημένα και όσοι γονείς δυσαρεστήθηκαν, καλύτερα να μην έκαναν παιδιά. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα μαθαίνουν από μικρά. Όταν μεγαλώσουν μπορεί να στραβώσουν όπως εγώ.

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη σχολίου