Δεν υπάρχουν σχόλια

Χρειάζεται μετάνοια σταθερή και επίμονη

Αυτά τα λέω όχι για να σας κάνω πιο αδιάφορους, αλλά για να σας κάνω αγωνιστικότερους. Πολλές φορές σας συμβούλευσα να μην πηγαίνετε στο θέατρο. Με άκουσες, αλλά δεν πείσθηκες. Πήγες στο θέατρο, παράκουσες τη συμβουλή μου. Μην ντραπείς να ξανάρθεις και να με ακούσεις.

Θα μου πεις: «Άκουσα τον λόγο σου, αλλά δεν τον τήρησα. Πώς μπορώ να ξανάρθω;». Σημασία έχει ότι συνειδητοποίησες την ανυπακοή σου στον λόγο μου. Τώρα ντρέπεσαι για ό,τι έκανες, τώρα κοκκινίζεις, τώρα από μόνος σου χαλιναγωγείσαι χωρίς τον έλεγχο κανενός, τώρα κρατάς τον λόγο μου μέσα σου ριζωμένο, τώρα η διδασκαλία μου αφανώς σε καθαρίζει.

Δεν τήρησες τον λόγο μου, αλλά όμως κατηγόρησες τον εαυτό σου; Αυτό σημαίνει ότι τον τήρησες στο μισό και ας μην τον τήρησες και ας λες πως «δεν τον τήρησα», γιατί όποιος κατηγορεί τον εαυτό του που δεν τον τήρησε, σημαίνει ότι βαδίζει προς την τήρησή του.

Αμάρτησες με το βλέμμα; Παρανόμησες; Αιχμαλωτίσθηκες από την πόρνη; Έφυγες από το θέατρο; Θυμήθηκες τα λόγια μου; Ντράπηκες; Έλα εδώ! Λυπήθηκες; Παρακάλεσε τον Θεό. Πέτυχες την ανόρθωσή σου μέχρι εδώ.

«Αλλοίμονό μου! Άκουσα και δεν τήρησα. Πώς θα μπω στην Εκκλησία; Πώς θα ακούσω ξανά τον λόγο του Θεού;».

Ακριβώς γι’ αυτό έλα. Επειδή δεν τον τήρησες. Για να τον ξανακούσεις και να τον τηρήσεις. Όταν σου βάλει ο γιατρός κάποιο φάρμακο και δεν σε θεραπεύσει, δεν σου το ξαναβάζει την άλλη μέρα; Έστω ότι κάποιος είναι ξυλοκόπος και θέλει να κόψει μια βελανιδιά. Αν δώσει ένα χτύπημα και δεν πέσει το άκαρπο δένδρο, δεν δίνει και άλλο χτύπημα και τέταρτο και πέμπτο και δέκατο; Έτσι κάνε και εσύ. Βελανιδιά είναι η πόρνη, άκαρπο δένδρο, που βγάζει βελανίδια, για να τα τρώνε τα άμυαλα γουρούνια. Για πολύ χρόνο ριζώθηκε μέσα στον νου σου. Με το ντύσιμό της σου κυρίευσε τη συνείδηση. Ο λόγος μου είναι τσεκούρι. Παρ’ το και χτύπα.

Με άκουσες μια φορά. Πώς είναι δυνατόν να ξεριζωθεί σε μια ημέρα, αυτό που είναι ριζωμένο μέσα μου τόσον καιρό; Και δυο φορές και τρεις και εκατό και χιλιάδες να με ακούσεις, δεν ωφελείσαι, αν δεν το πάρεις απόφαση. Ξερίζωσε αμέσως αυτό το κακό και δυνατό πράγμα που έχεις μέσα σου, την κακή συνήθεια.

Οι Ιουδαίοι έτρωγαν μάννα στην έρημο και όμως αναζήτησαν τα κρεμμύδια που έτρωγαν στην Αίγυπτο. Είπαν στον Μωυσή: «Καλά περνούσαμε στην Αίγυπτο» (Αριθ. 11, 18). Τόσο αισχρό πράγμα είναι η συνήθεια και τόσο κακό. Γιατί και αν για δέκα μέρες καταφέρεις να ζήσεις ενάρετα, και αν για είκοσι, και αν για τριάντα, δεν σε αγαπώ, δεν σε χαίρομαι, δεν σε αγκαλιάζω, αν δεν κόψεις τη συνήθεια για πάντα. Προσπάθησε! Μόνο πρόσεχε μην αποκάμεις, αλλά να ντρέπεσαι και να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Πηγή: ieramonopatia.gr

Προσθήκη σχολίου