Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων άγιος Παντελεήμων

Στις 27 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Παντελεήμονος. Κατεξοχήν προστάτης των αναπήρων ο άγιος Παντελεήμων θεωρείτε γιατρός και μάλιστα ανάργυρος, δηλαδή δεν λάμβανε χρήματα για τις ιατρικές του υπηρεσίες.

Ο άγιος Παντελεήμονας (Παντελέων ήταν το αρχικό του όνομα), καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη. Βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο, που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποτε, όταν οχιά δάγκωσε ένα νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανέστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Όταν θεράπευσε έναν τυφλό, ο οποίος  ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντολέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε να τον συλλάβουν.

Ο άγιος Παντελεήμονας βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντολέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει, καρποφόρησε ξαφνικά.

«Γαλακτόμικτον, Μάρτυς, αἷμα σῆς κάρας, δι’ ἣν ὑδατόμικτον ὁ Χριστὸς χέει. Φάσγανον ἑβδομάτῃ λάχεν εἰκάδι Παντελεήμων».

Προσθήκη σχολίου