Δεν υπάρχουν σχόλια

Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου

Η διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας είναι από τη 1 Αυγούστου έως και τις 14 Αυγούστου.

Τα είδη που νηστεύουμε είναι τα εξής: Κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρι (με εξαίρεση τη γιορτή του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου), λάδι (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή), αλκοόλ (ισχύει ότι και για το λάδι).

Εάν η 15η  Αυγούστου πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή επιτρέπεται το ψάρι αλλά όχι το κρέας. Την 6η Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού) τρώμε πάντοτε ψάρι.

Αρχικά η νηστεία αυτή ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, μία περίοδος μέχρι τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μία περίοδος από τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος μέχρι την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι δύο αυτές νηστείες ενώθηκαν τον 10ο αιώνα.

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Είναι η μία από τις δύο πρώτες που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν «να εργάζεται και να φυλάσσει τον Παράδεισο», ενώ η δεύτερη «να μην φάει από τον καρπό του δέντρου της γνώσεως του καλού και του κακού». Το νόημα αυτής της Εντολής ήταν το εξής: Με «όπλο» τη Νηστεία, να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην υπακοή προς τον Θεό και στην πάλη κατά του διαβόλου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως όταν νηστεύουμε, πρέπει και να ομολογούμε, όποτε χρειαστεί, τη νηστεία μας. Για παράδειγμα, αν μας προσκαλέσουν σε γεύμα με αρτύσιμα φαγητά, ενώ είναι καιρός νηστείας, θα πρέπει να αρνηθούμε ευγενικά τη συμμετοχή μας σε αυτό, ομολογώντας ότι νηστεύουμε, χωρίς, εννοείται, να υπερηφανευτούμε ή για να δείξουμε το πόσο αγωνιζόμαστε.

Σε περιόδους νηστείας, η σωματική νηστεία πρέπει να συνδυάζεται με την πνευματική νηστεία, δηλαδή με περισσότερη προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής, με μεγαλύτερη ευαισθησία προς εκείνους που έχουν την ανάγκη μας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή από τα αμαρτήματα, με Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία.

Τέλος, για οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε τον Πνευματικό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει και θα μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας, επιτρέποντας, ανάλογα με την περίπτωση, σε ορισμένους να καταλύσουμε κάποια επιπλέον τρόφιμα, για παράδειγμα το λάδι.

Προσθήκη σχολίου