Δεν υπάρχουν σχόλια

Τι είναι η Ουνία;

Ουνία είναι πονηρή και δόλια μέθοδος για να αγρεύονται ορθόδοξες ψυχές.

Οι παπικοί, όταν κάνουν προπαγάνδα τους ορθόδοξους ανατολικούς πληθυσμούς, προσπαθούν να τους πείσουν ότι αρκεί να μνημονεύουν τον Πάπα σε ακολουθίες, να αναγνωρίζω το πρωτείο του και να κρατήσουν όλα τα άλλα. Παράδειγμα∙ ένας ιερέας, εάν γίνει παπικός, δεν χρειάζεται να αλλάξει το λειτουργικό του, δηλαδή να λειτουργεί λατινικά, αλλά μπορεί να λειτουργεί Ορθόδοξα, να τέλει τις γιορτές Ορθόδοξα, τα ήθη και τα έθιμά να παραμείνουν Ορθόδοξοι και μόνο η διδασκαλία και τα δόγματα θα είναι παπικά.

Βασικό σημείο αλλαγής είναι να αναγνωρίζει τον Πάπα για κεφαλή της Εκκλησίας. Το ίδιο και ένας λαϊκός Ορθόδοξος, όταν θα γίνει λατίνος, δεν χρειάζεται να ακολουθεί τα λατινικά έθιμα. Μόνο να αναγνωρίζει τις λατινικές διδασκαλίες και τον Πάπα ως αρχηγόν αυτής. Το σύστημα αυτό είναι ένας δούρειος ίππος για να εκλατινισθεί η Ορθοδοξία.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (1923 – 1938) έγραψε για την ουνία τα εξής: «Πιστέψατέ με ότι η ουνία σε μας τους Ορθοδόξους προκαλεί πάντοτε φρίκη, γιατί αντιπροσωπεύει τον δόλο και την απάτη στα ζητήματα της θρησκείας. Η ουνία είναι ένα ένοχο κατασκεύασμα, που ζητάει να ελκύσει δόλια στη Λατινική εκκλησία τους Ορθοδόξους. Δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια ενώσεως. Σεβόμεθα το ειλικρινές κήρυγμα λατίνου κληρικού, αλλά επιτρέψατέ μου να πω αποτροπιαζόμαστε από το κήρυγμα αντιπροσώπου της ουνίας».

Οι ουνίτες και στα παρελθόντα χρόνια και στα σημερινά έκαναν πολλά ανοσιουργήματα σε βάρος των Ορθοδόξων. Άρπαξαν Εκκλησίες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουκρανία και στις άλλες ανατολικές χώρες, κατέστρεψαν ιερά των Ορθοδόξων, λεηλάτησαν ιερά Σκεύη και αντικείμενα, απείλησαν τους Ορθοδόξους, σκότωσαν ιερείς, συκοφάντησαν την Εκκλησία μας, χλεύασαν τα ήθη των Ορθοδόξων. Οι Παπικοί δεν ξέχασαν καμία μέθοδο του παρελθόντος και θεωρούν μέχρι σήμερα τους Ορθόδοξους λαούς ως κατάλληλο έδαφος ιεραποστολής. Τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται και στην Αλβανία και Παρέχουν πράγματα σε βάρος των Ορθοδόξων.

Κλείνοντας, θα δώσουμε μία ετυμολογική ερμηνεία της λέξης «ουνία». Σύμφωνα με τα λεξικά, ουνία είναι ονομασία που προέρχεται από την ονοματολογία κάποιου οστράκου που προσκολλάται στα ποταμίσια ψάρια και τα απομυζεί. Αναγωγικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ουνία τρέφεται απομυζώντας το αίμα των Ορθοδόξων.

Ας έχουμε μία αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίζουμε σωστά τις επιθέσεις των αιρετικών.

† Ιωήλ Φραγκάκου (Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας), Λειτουργικός λόγος, Ομιλίες στην Θεία Λειτουργία, σσ. 35 – 36, Έδεσσα 2023.

Προσθήκη σχολίου