Δεν υπάρχουν σχόλια

Βαθμίδες

Την περασμένη Δευτέρα (4-12-23), η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους της. Έδωσε πτυχία και στις δύο φοιτήτριες της σχολής που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Οι συγγενείς ήταν εκεί.

Στο Διαδίκτυο έχει αναρτηθεί η σκηνή που η μητέρα της Εριέττας Μολχό παραλαμβάνει το πτυχίο της νεκρής κόρης της και στέκεται όρθια μπροστά στο μικρόφωνο: «Σήμερα γιορτάζουν και τα δικά μας παιδιά. Ωσεί παρόντα», ακούγεται να λέει. «Εγώ είμαι πολύ περήφανη μαμά για την Εριέττα μου».

Τα ρεπορτάζ υπενθυμίζουν πως από την Εριέττα δεν βρέθηκε κανένα ίχνος – ούτε καν για να δώσει  στους δικούς της παρηγοριά του κανονικού πένθους.

Τα λίγα δευτερόλεπτα αυτής της σκηνής, που οι γονείς αγκαλιασμένοι χειροκροτούνται από τους δακρυσμένους συμφοιτητές του παιδιού τους, είναι μια οδυνηρή και ταπεινωτική υπενθύμιση αυτού που έχει ήδη ξεχαστεί. Η χώρα των Τεμπών δεν ανέβηκε ξαφνικά «βαθμίδα» μέσα σε εννιά μήνες. Οι ποταμοί πολιτικής οίησης και μεταρρυθμιστικής αυταρέσκειας προσκρούουν στην εικόνα αυτού του περήφανου θρήνου.

Η Ελλάδα είναι ακόμα αυτή: η χώρα όπου ένα βράδυ χάθηκε ένα κορίτσι 23 χρονών και οι γονείς της δεν μπόρεσαν καν να θάψουν.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή» (10-12-23)

Προσθήκη σχολίου