Δεν υπάρχουν σχόλια

Πρώτη Συνάντηση Σχολής Γονέων στον ιερό μας Ναό

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, η Ενορία μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή πατέρα Σταύρο Κοφινά, ο οποίος στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης της σχολής γονέων μας, μάς μίλησε για «την οριοθέτηση της οικογένειας σήμερα».

Ο π. Σταύρος, αφού μας ανέφερε κάποια εισαγωγικά στοιχεία για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα νέα ζευγάρια και οι νέες οικογένειες, προχώρησε στο κυρίως θέμα της ομιλίας του «Η οριοθέτηση της οικογένειας του σήμερα».

Κατά τον ίδιο, τα βασικά θέματα που συμβάλλουν στη θεμελίωση σαφών ορίων και υγιών σχέσεων εντός της οικογενείας, είναι τρία.

Το πρώτο, είναι το ζήτημα της επικοινωνίας των μελών της οικογένειας, η οποία στις μέρες μας επιβαρύνεται και από τη χρήση των νέων τεχνολογιών.  Μια επικοινωνία, η οποία πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό, την κατανόηση και την ακρόαση του κάθε μέλους. Τόνισε, επίσης, πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών, να γίνονται μέτοχοι των συζητήσεων των «μεγάλων».

Το δεύτερο θέμα είναι αυτό της υπευθυνότητας μέσα στην οικογένεια, η αίσθηση και η ανάληψη δηλαδή της ευθύνης κάθε μέλους, μικρού ή μεγάλου, απέναντι στην οικογένεια. Αυτό συνεπάγεται τη διακριτότητα των ρολών ενός εκάστου, αλλά και την ευθύνη που αναλαμβάνει η ίδια η οικογένεια απέναντι στην κοινωνία.

Τρίτο και τελευταίο είναι το θέμα της οριοθέτησης των πραγμάτων και των σχέσεων, οπότε η οικογένεια οφείλει να ξεκαθαρίζει τα όρια (πραγματικά και ουσιαστικά) κάθε μέλους. Όρια που συνεπάγονται σαφή χώρο και χρόνο και που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πραγματική ενηλικίωση και ανεξαρτητοποίηση των παιδιών μιας οικογένειας.

Ο π. Σταύρος στη συνέχεια δέχθηκε πολλά και ξεχωριστά ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους και έκλεισε την πρώτη συνάντηση της σχολής γονέων, υπογραμμίζοντας τον ρόλο και την ευθύνη και της Εκκλησίας, μέσα από την καθημερινότητα της ενοριακής ζωής, απέναντι στην οικογένεια και την κοινωνία.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν την Ομιλία στον εξής σύνδεσμο:

 

Του Τζάλλα Κωνσταντίνου

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη σχολίου