Δεν υπάρχουν σχόλια

Όχι «δικό μου» ή «δικό σου» μέσα στον Γάμο

Μέσα στον γάμο πρέπει να υπάρχει κοινωνία και αλληλομετάδοση των υλικών και πνευματικών αγαθών. Ό,τι ανήκει στον άνδρα προσφέρεται με αγάπη στη γυναίκα. Ό,τι ανήκει στη γυναίκα προσφέρεται με αγάπη στον άνδρα. Όταν στον γάμο αρχίζει να ακούγεται ο λόγος «τα δικά μου» ή «τα δικά σου», κάτι δεν πηγαίνει καλά. Κάτι προδίδει ότι δεν βαδίζουμε τον δρόμο της αγάπης. «Δικά μου χρήματα», «δικός μου μισθός», «δικό μου γούστο», «δική μου επιθυμία», είναι φράσεις που σήμερα ακούγονται συχνά, και προδίδουν από μόνες τους την έλλειψη της αγάπης.

Φαίνεται πως σε κάθε εποχή υπήρχε η αρρώστια αυτή. Γι’ αυτό ακούμε τον ιερό Χρυσόστομο να ελέγχει τους συζύγους για το θέμα αυτό: «Μετά τον γάμο δεν είστε πλέον δύο σώματα αλλά ένα, και πώς οι περιουσίες σας είναι δύο και όχι μία; Ω, της φιλαργυρίας! Έχετε γίνει ένας άνθρωπος, μία ζώσα ύπαρξη, και λες ακόμη “τα δικά μου”; Είναι καταραμένος και άθλιος ο λόγος αυτός και τον έχει εισηγηθεί ο Διάβολος. Ο Θεός όλα τα δημιούργησε κοινά για όλους μας, και τα πιο αναγκαία από τα χρήματα, και συ λες ότι τα δικά σας δεν είναι κοινά; Δεν είναι δυνατόν βέβαια να πεις: “Ο δικός μου ήλιος, το δικό μου φως, τα δικά μου νερά”! Όλα τα απαραίτητα, λοιπόν, ο Θεός τα έκανε κοινά, και τα χρήματά σας δεν είναι κοινά;».

Στην περίπτωση που η γυναίκα μιλά για «δικό μου» ή «δικό σου», ο άγιος Ιωάννης συμβουλεύει τον άνδρα να διδάξει τη γυναίκα του, αλλά με πολλή καλοσύνη: «Να βγάλεις από την ψυχή της κυρίως αυτό: “το δικό μου” και “το δικό σου”. Αν πει “τα δικά μου”, να της πεις: “Ποια λες δικά σου; Δεν καταλαβαίνω! Τίποτε δικό μου δεν έχω εγώ. Πώς, λοιπόν, λες ‘τα δικά μου’, ενώ όλα είναι δικά σου; Όλα είναι δικά σου, κι εγώ δικός σου είμαι”. Αυτός ο λόγος δεν είναι λόγος κολακείας, αλλά πολλής συνέσεως… Λέγε λοιπόν: “Κι εγώ είμαι δικός σου, παιδί μου. Αυτό με συμβούλεψε ο απόστολος Παύλος λέγοντας: ‘ὁ ἀνὴρ τοῦ ἰδίου σώματος οὐκ ἐξουσιάζει, ἀλλ᾿ ἡ γυνή’ (Α΄ Κορ. 7, 4). Εάν δεν έχω εξουσία πάνω στο σώμα μου, αλλά την εξουσία την έχεις εσύ, πολύ περισσότερο δεν έχω εξουσία πάνω στα χρήματα”… Ώστε με αυτά που λες δίδαξέ την ποτέ να μη λέγει “δικό μου και δικό σου”».

 

Γρηγορίου ιερομονάχου, Το μυστήριον του Γάμου, Ι. Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, Άγιον Όρος 2018.

 

Προσθήκη σχολίου