Δεν υπάρχουν σχόλια

Πώς γίνεται ο αυτοέλεγχος;

Αδελφοί, ας ανοίξουμε το βιβλίο της συνειδήσεώς μας κι ας διαβάσουμε αμερόληπτα, χωρίς πάθος, όλους τους αμαρτωλούς λογισμούς μας, τις εφάμαρτες επιθυμίες, τις προθέσεις, τα έργα και τα λόγια μας.

Ας φανταστούμε τον εαυτό μας να στέκεται μπροστά στο φοβερό κριτήριο του Ιησού Χριστού που γνωρίζει με την παραμικρή λεπτομέρεια όχι μόνο κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και κάθε μύχια σκέψη μας.

Δεν θα μας κρίνει μόνο για τις πράξεις μας αλλά και για κάθε αργό λόγο μας. Ο Κύριος «φωτίσει τὰ κρυπτὰ τοῦ σκότους καὶ φανερώσει τὰς βουλὰς τῶν καρδιῶν» (Α΄ Κορ. 4, 5). Θα αποδώσει στον καθένα μας κατά τα έργα του με αδέκαστη δικαιοσύνη.

Πες μου ειλικρινά· πόση αγνή και καθαρή καλοσύνη νομίζεις πως θα βρεθεί σε μας, που να φανεί άξια στα πανάγια μάτια του Θεού; Πόση δικαιοσύνη; Πόσοι καθαροί λογισμοί, πόσες αγνές επιθυμίες, προθέσεις, λόγια ή έργα θα βρεθούν που να προήλθαν από ζωντανή πίστη στο Θεό, από καρδιακή αγάπη και ευλάβεια γι’ Αυτόν κι από αγνή αγάπη για τον πλησίον μας; Δεν θα βρεθεί σίγουρα χίλιες φορές μεγαλύτερη αδικία; Η δικαιοσύνη του Θεού θα τιμωρήσει με αιώνια βάσανα κάθε εσκεμμένη και πεισματάρικη πράξη αδικίας που δεν εξαλείφθηκε με ειλικρινή μετάνοια.

Ας βιαστούμε, λοιπόν, να καταδικάσουμε τον εαυτό μας για τις αμαρτίες μας.

Ας παραδεχτούμε την κακία μας.

Ας πάψουμε να χαιρόμαστε γι’ αυτές, να τις αγαπάμε και να τις πράττουμε.

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Προσθήκη σχολίου